ALGEMENE WEDSTRIJDINFORMATIE

Goed om te weten voor de turnster:

  • Zorg dat je een half uur voordat de warming-up begint aanwezig bent.
  • Het is niet toegestaan sieraden te dragen tijdens de wedstrijd.
  • Zorg dat je haar goed vast zit.
  • Enkelbanden etc. dienen in huidskleur of beige te zijn.
  • Het is niet toegestaan om opvallende nagellak te dragen gedurende een wedstrijd.

Goed om te weten voor het publiek:

  • Foto's of video's maken tijdens de wedstrijd is toegestaan ZONDER flits.
  • In verband met de privacywet zijn gemaakte beelden alleen voor privegebruik. Indien je de beelden
    wilt publiceren dien je toestemming te vragen aan alle personen in beeld of de personen in beeld te blurren.
  • Er wordt een kleine entreeprijs gevraagd per persoon (geldt niet voor de turnsters).
  • Het is niet toegestaan om als publiek zijnde de wedstrijdvloer te betreden.

Wedstrijdagenda:
De data van de wedstrijden zijn te vinden onder het kopje agenda. Welke wedstrijden voor jou van toepassing zijn
hoor je van je trainster. Informatie over KNGU-wedstrijden is ook te vinden op de website van de KNGU.


Hoe verloopt een turnwedstrijd?

Als je voor het eerst een wedstrijd hebt kan dat best een beetje spannend zijn. Dat begrijpen we en dat is nergens voor nodig. Zolang je je best doet en plezier hebt, komt het allemaal goed!

Een turnwedstrijd begint met een gezamenlijke warming-up, dit duurt ongeveer 15 minuten. Vervolgens volgt een opmars op muziek en wordt iedereen welkom geheten. Daarna loop je per groep naar het eerste toestel en presenteren jullie je aan de jury. Dan kan de toestel warming-up beginnen, dit duurt ongeveer 5 minuten afhankelijk van de groepsgrootte. Iedere turnster mag hierbij even kort haar oefening doornemen en wennen aan het toestel. Dan zit de toestel warming-up erop en gaat de eerste wedstrijdronde beginnen. Iedere turnster laat om de beurt haar oefening zien aan de jury. Zodra alle turnsters in de zaal klaar zijn met het eerste toestel presenteren jullie je wederom bij de jury en gaan jullie verder naar het volgende toestel. Als jullie alle vier de toestellen (sprong, brug, balk en vloer) gehad hebben is de wedstrijd afgelopen. Na afloop van de wedstijd wachten we alleen nog even op de uitslagen en de prijsuitreiking. Dan zit de wedstrijd er alweer op.


Hoe werken de scores bij turnen?

Het jurysysteem van turnen is vrij ingewikkeld. Als je in het publiek zit is het natuurlijk leuk als je het een klein beetje begrijpt. We hebben geprobeerd het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.
Turnsters ontvangen aan het einde van hun oefening een eindscore. De eindscore is opgebouwd uit de D-score en de E-score. In sommige gevallen worden er nog neutrale aftrekken in mindering gebracht. Dit zijn aftrekken voor lijn-, tijd- en gedragsfouten of de aftrekken voor een te korte oefening.

De D-score is de score die gebaseerd is op de moeilijkheidsgraad van de oefening. Hoe moeilijker de elementen, hoe hoger de D-score. Er zijn bepaalde elementen die in de oefening voor moeten komen, deze elementen leveren punten op voor de D-score. Ook verbindingen van bepaalde elementen leveren extra punten op voor de D-score.

De E-score is de score die gebaseerd is op de uitvoering van de elementen. Of een turnster de elementen netjes en technisch perfect uitvoert. De E-score begint altijd met 10.00 punten. Vervolgens worden er punten aftrek gegeven voor kromme armen, benen en tenen, wiebels, pasjes na de landing etc. De aftrekken variƫren van: -0.10, -0.30, -0,50 of -1.00.

De eindscore van de turnster op een bepaald toestel is de D-score en de E-score bij elkaar opgeteld. Soms is het dus beter om een oefening met een lagere D-score te hebben die heel netjes is uitgevoerd, dan een oefening met veel moeilijke elementen en dus een hogere D-score te hebben die heel slordig is uitgevoerd. De score van de turnster wordt na afloop van de oefening op het scorebord gepubliceerd.
Aan het einde van een turnwedstrijd worden de eindscores van alle toestellen bij elkaar opgeteld en worden er per turnster totaalscores gevormd.


Vrijwilliger worden?

GV Wieringen is altijd op zoek naar enthousiaste (ouders/verzorgers van) leden die de vereniging een handje willen helpen.

Vacatures

Wij hebben op dit moment meerdere vacatures openstaan. Zowel voor train(st)ers, assistenten en bestuursleden.